Stručna konferencija: „Lokalni ekonomski razvoj u uvjetima krize“ – od 2. do 3.prosinca 2013. u Zagrebu

Konferencija „Lokalni ekonomski razvoj u uvjetima krize“ u organizaciji Centra za lokalni ekonomski razvoj Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, održana je u Zagrebu, 2. i 3. prosinca 2013. godine u hotelu Four Points by Sheraton Panorama.

Tema prvog dana konferencije bila je „Kreiranje povoljnog poslovnog okruženja te unaprjeđenje konkurentnosti gradova i općina u Republici Hrvatskoj“.

Prisutnim predstavnicima javnog i privatnog sektora obratili su se, između ostalih, i zamjenik ministra poduzetništva i obrta, g. Dražen Pros, koji je iznio pregled Vladinih mjera koje pripomažu u stvaranju povoljnog poslovnog okruženja u Hrvatskoj.

Milorad Batinić, gradonačelnik Ivanca, te Ivica Markovinović, pročelnik Ureda za komunalne djelatnosti Grada Bjelovara objasnili su što za njihove gradove znači certifikat BFC SEE (Business Friendly Certificate South East Europe). Naime, Ivanec i Bjelovar su jedini gradovi u Hrvatskoj koji su u 2013. godini ostvarili uvjete za dobivanje certifikata BFC kao gradovi s povoljnim poslovnim okruženjem, što će im donijeti značajan porast investicija, zaposlenosti, lokalnog BDP-a te proračunskih prihoda.

Na konferenciji je potpisan ugovor o suradnji na projektu certifikacije gradova i općina BFC SEE između g. Saše Drezgića, direktora Centra za lokalni ekonomski razvoj, dekana Ekonomskog fakulteta u Rijeci, g. Herija Bezića i predsjednika Udruge općina u RH, g. Đure Bukvića.

Na kraju prvoga dana konferencije održana je i panel rasprava u kojoj su sudjelovali g. Vladan Atanasijević iz NALED-a, g. Heri Bezić, dekan Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, g. Damir Juričić iz Agencije za javno-privatno partnerstvo, g. Milorad Batinić, gradonačelnik Ivanca, g. Ivica Markovinović iz grada Bjelovara i gđa. Snježana Sikirić iz grada Crikvenice.
Tema drugoga dana konferencije bila je „Organizacija i financiranje projekata lokalnih jedinica u uvjetima prekomjernog deficita“.

Predstavnike jedinica lokalne samouprave pozdravio je g. Saša Drezgić, direktor Centra za lokalni ekonomski razvoj Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. G. Dregzić je naglasio da će u fokusu drugog dana biti modaliteti pokretanja investicija na lokalnoj razini kroz prikaz različitih mogućnosti, polazeći od organizacije do financiranja i izvođenja najšireg spektra projekata. Naglasio je i važnost orijentacije prema dugoročnim izvorima financiranja kod realizacije projekata.

G. Damir Medved, glavni konzultant u Ericsson NT-u osvrnuo se na primjere loših ulaganja proračunskih sredstava od strane države, navodeći primjere u poljoprivredi, brodogradnji, na HRT-u i Hrvatskim željeznicama.

Gđa. Snježana Sikirić, pročelnica Upravnog odjela za financije iz Grada Crikvenice, između ostalog, upozorila je i kako su prihodi lokalnih jedinica vrlo niski. G. Saša Marenjak, direktor PPP Centra, pobliže je objasnio model javno-privatnog partnerstva, odnosno ugovorne odnose kojima javni sektor uključuje poslovni sektor u isporuku javnih usluga.

Neki od stručnjaka koji su održali predavanja bili su i g. Davor Vašiček, predsjednik Upravnog odbora Centra za lokalni ekonomski razvoj Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, g. Goran Justinić, predsjednik Udruge pružatelja energetskih usluga, gđa. Ariana Vela, direktorica obrta EU Projekti, gđa. Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku, gđa. Vesna Bukarica, načelnica Sektora za energetsku učinkovitost Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, gđa. Goranka Crnković Trivić iz Erste & Steiermerkische bank d.d. te g. Ante Vranješ iz BKS banke.

Sudionici su konferenciju ocijenili uspješnom i produktivnom, dijelom i zbog obrađenih tema koje su od izuzetnog značaja za javni i privatni sektor. Svi predavači bili su afirmirani stručnjaci koji su predstavili relevantne koncepte lokalnog ekonomskog razvoja.